2016 är Yrkesutbildningens år

Regeringen har utnämt 2016 till Yrkesutbildningens år vilket innebär att Skolverket, LO, Svenskt Näringsliv och Utbildningsdepartementet har satsat extra på dessa utbildningar under året som gått. Man har bl.a. riktat insatserna mot elever på högstadiet och deras föräldrar och Skolverket har fortsatt sitt arbete med Gymnasieinfo.se. Man har också anordnat Yrkes-SM i Malmö och imorgon är det dags för Yrkes-EM, EuroSkills, i Göteborg. Både Yrkes-SM och Yrkes-EM hålls vartannat år men Sverige har aldrig tidigare anordnat Yrkes-EM; det är första gången en internationell yrkestävling går av stapeln här.

”Arbetsgivare i hela Europa har svårt att få tag i yrkeskunnigt folk och tävlingens främsta syfte är att synliggöra yrkeskunskap och få fler intresserade av att utbilda sig”, säger Tommy Hellström, ordförande för Worldskills Sweden, på Dagens Industris hemsida. Det handlar alltså om att höja statusen, öka intresset och kvaliteten på yrkesutbildningar för att möta arbetsmarknadens krav.

En av alla de som ska tävla med start imorgon är f.d. eleven Hannah Forsberg, som säger så här: Att tävla i service är så otroligt spännande. Vi springer ju inte ett lopp med en hög tallrikar som en del tror utan det handlar om att utöva yrket. Just nu övar jag extra på rätt grepp på flaskan för att dekantera vinet och jag ska också kunna tranchera en lammsadel.”

Några av lärarna och eleverna från Vipan kommer att åka upp till Göteborg imorgon! Följer ni oss på Facebook kanske vi kan göra en live-rapportering! Eller varför inte följa Yrkeslandslagets Facebook. Eller EuroSkills Flickrkonto, där vi också lånat bilden från.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *