Minnesdagen för Förintelsens offer

Varje år uppmärksammar Vipan Minnesdagen för Förintelsens offer. Fredagen den 27 januari 2017 har vi ett schemabrytande program för människovärde och demokrati – mot människoförakt, fascism och nazism. Eleverna i åk.1 utgår från Om detta må ni berätta och ett webbaserat material från Svenska kommittén mot antisemitism: Vad är en människa? Eleverna i årskurs 2 har förberett sig under lektionerna i Historia medan eleverna i årskurs 3 efterarbetar dagen genom att fördjupa sig i rasbiologins bakgrund, antingen på lektionerna i Religion eller Naturkunskap. Vi avslutar högtidlighållandet genom att hålla en tyst minut.

Från och med idag kan man också på biblioteket se en utställning om Förintelsens historia och om Anne Franks liv. Man kan också läsa i seriealbumet Sofia – Z4515 om Sofia Taikons erfarenheter under Förintelsen. Sofia var bara åtta år när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau. Seriealbumet är skriven av Gunilla Lundgren och illustrerad av Amanda Eriksson. Det finns också möjlighet att sitta ner i lugn och ro och skriva ner sina reflektioner om varför det är viktigt att inte glömma det som hänt eller andra tankar och funderingar som väckts under dagen.

Karin, vår bibliotekarie, och Martin, vår lektor i Historia, har satt samman utställningen och programmet för dagen. Tillsammans visar vi vårt avståndstagande från intolerans, rasism och nazism!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *