Fredagshäng på biblioteket

Så var vårt historiska fredagshäng på Vipans bibliotek över! Vi har programmerat i Skratch, byggt VR-glasögon med Google Cardboard, tillverkat små lampor av lysdioder i vårt makerspace som man kan hänga på sin väska så att man syns, vikit origami, skapat lyrik med Vipans poesigrupp, spelat schack, brädspel och kort, sett på film, spelat rundpingis och käkat pizza.

Många elever valde att börja februarilovet med att hänga med oss. En elev i IMSpriB16 lärde oss att vika origami och även om vi inte blev färdiga med en figur lika fin som hans, så kom vi en bit på vägen. Vi får fortsätta nästa fredagshäng!

Emma och Billy i RL16B har under våren startat en poesigrupp och kommer att hålla workshops i poesiskrivande varje fredag. Tanken är att ha ett tema för varje gång, det kan vara allt från att skriva haiku till att skriva musiklyrik. Emma berättade att hon är inspirerad av rapmusiken och favoriten just nu är Sebbestaxx. Billy sa att han inte läste så mycket men skrev själv desto mer. ”Vi hoppas att många vill komma och vara med i vår poesigrupp och skapa tillsammans med oss och avsluta veckan på en avslappnat och trevligt sätt.” De fick sin första medlem idag: Farhad visade sig vara en naturbegåvning! Vi hoppas publicera några av deras dikter framöver.

Bahman, som hade hjälp av Olga från CoderDojo Lund, hjälpte några av oss att programmera i Skratch, ett gratisprogram med ett visuellt programmeringsspråk. Programmet används av många inom skolans värld för att låta unga jobba med programmering på ett kreativt sätt. Är du själv nyfiken på Skratch så klicka här.

Några av oss byggde ett par VR-glasögon med Google Cardboard. Efter lite trixande så kunde Milad och Christina få dem att fungera och Farhad var inte sen att testa han heller. VR-glasögonen blev årets julklapp förra året och är en form av bildskärm man sätter framför ögonen för att uppleva virtuell verklighet.

Allt handlade inte om teknik på fredagshänget utan det fanns de som hellre ville spela schack, brädspel, kort eller rundpingis. Några ville avsluta veckan med att se på film. Laura visade Flyga draken och hade poppat popcorn. Karin, vår bibliotekarie, som tillsammans med Laura och Tina, arrangerade fredagshänget, var väldigt nöjd. Det var en välbesökt eftermiddag och många hittade något spännande och roligt att göra. Hela idéen med fredagshänget är ju att våra elever ska mötas över programgränserna. Allt som allt alltså en väldigt trevlig avslutning på arbetsveckan och inledning på februarilovet.

Vi kommer givetvis att upprepa succén fredagen efter februarilovet. Har ni andra uppslag på vad vi kan göra på fredagshänget så hör gärna av er till Karin: karin.tedenbrant@lund.se eller Tina: tina.frennesson@lund.se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *