HA14 på Stockholmsresa

Vi fick pengar från Lunds Företagarförening och vi använde dem till att göra en oförglömlig resa till huvudstaden. Vi åkte iväg tidigt på måndagsmorgon med ett gammalt och väldigt mysigt tåg, som kallas Snälltåget. Väl framme väntade en liten promenad ner till Skeppsholmen, där vår inkvartering väntade i form av en av världens finaste vandrarhem, fullriggaren af Chapman, en tremastare från 1880-talet, som tjänstgör som vandrarhem. Där finns det allting man kan önska sig, t.o.m. biljard.

Stockholm visade sig från sin vackraste sida, med sol och över tio graders värme. Inte ett moln skymde solen under hela vår vistelse där. Det var skönt och vandra till fots till Gamla stan och gå i Bellmans fotspår till Gyldene Freden, Österlånggatan 51, där Bellman satt ibland som ung, men vi har lärt oss att han inte var någon stamgäst där. På vår vandring besökte vi sedan Slottet, där hedersvakten stod med blänkande hjälmar och vassa baljonetter. En del av oss gick ner i den 700 år gamla källaren under Sten Stores Café, där Jacob Johan Anckarström satt häktad i väntan på avrättning, som straff för mordet på Gustav III, 1792.

Sedan gick vi på affärssyn, några till Sveriges äldsta varuhus som fortfarande existerar, NK vid Hamngatan och Åhléns Söder på Södermalm som båda invigdes 1915. Några av oss tog sig till Solna och Mall of Scandinavia, som är Sveriges största köpcentrum med 101.000 kvm uthyrbar yta, stor kanske? Ja visst, men bara en sjättedel av världens största, som givetvist ligger i Kina, New South China Mall, i Donguan, med hela 660.000 kvm. Om vi får välja tar vi Emporia, de har i alla fall hyrt ut alla sina lokaler och går med vinst, så är det också en del av oss som gör praktiken där. Heja Emporia!

Dagen därpå besökte vi den svenska riksdagen och, vi vill gärna varna alla som tänker åka dit, läs på! Ja, läs på om den svenska riksdagens historia och funktion, för vi fick en massa frågor av guiden, som vi klarade ganska bra, en del av oss, åtminstone en del frågor, nåja, de flesta kanske. Men som sagt, läs på om ni ska till Riksdagen. Efter riksdagen skulle vi hälsa på Sveriges statschef som bor alldeles i närheten, när han får gäster. Stockholms slott är en ganska stor kåk som vaktas av soldater i färggranna uniformer, som hålls kort av skrikande befäl med svärd. De vankar fram och tillbaka ganska stelt och är inte glada för att folk vill komma fram och snacka med dem, men de ser trevliga ut i sina blå uniformer och blänkande pickelhuvor.

Vädret var som sagt inget fel på så det var bara skönt att promenera tillbaka till båten och käka inne hos Konsthögskolan, som ligger alldeles i närheten, och sedan hämta väskorna och åka hem med Snälltåget. En fin avslutning på våra tre år på Vipan.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *