Fler sökande än platser på Vipan

De blivande gymnasieeleverna håller som bästa på att söka till gymnaiset. En första och andra valomgång är avklarade och fler söker till Vipan under det här omvalet än om man jämför med första valomgången. Som det ser ut nu har Vipan fler sökande än platser till många av sina utbildningar. Detta går stick i stäv med hur det ser ut för yrkesprogram i resten av landet. Färre elever söker sig till yrkesprogrammen och anledningarna kan vi bara spekulera i.

En av våra studie- och yrkesvägledare, Lina Lindholm-Wreifält, konstaterar att våra yrkesprogram är både en förberedelse inför yrkeslivet, ofta med en anställning direkt efter studenten, men också en möjlighet att söka sig vidare till högskola och universitet. Det är fortfarande så att en del blivande elever och föräldrar tror att yrkesprogrammen inte ger tillträde till högskola för högre studier men så är alltså inte fallet. Och skulle man inte läsa vidare på högskolan så finns det andra vägar att gå, fortsätter Lina. Att söka sig till Yrkeshögskolan för vidareutbildning är också en väg att gå.

Rektor Johan Aspelin är givetvis glad över de nya siffrorna och han ser det som ett kvitto på den höga kvalitet som utbildningarna på Vipan håller. Våra studenter får en fantastisk start på vuxenlivet. Antingen ett bra arbete eller möjlighet till vidare studier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *