Europadagen på Vipan!

En molnig vårdag på Vipan i studentstaden Lund i mitten av maj fick vi besök av Ludvig Einarsson från EU Direkt. Av honom fick vi lära oss mycket om EU. Innan dess hade Martin Martinez, vår EU-ambassadör, berättat om historien bakom EUs uppkomst och att det från början var ett fredsprojekt.

Eleverna i årskurs 2 hade haft möjlighet att skicka in frågor om EU och de lästes upp av våra juniorambassadörer, Doronthina, Andrej och Felicia. Ludvig och Martin hjälptes åt att svara på frågorna, så gott de kunde. Några av frågorna som dök upp gällde hur mycket det kostar oss svenskar att vara med i EU och hur man ska göra om vill studera eller jobba utomlands.

Efter föreläsningen förflyttade vi oss till L-huset där vi började med att lyssna på elever som gjort sin APL, sitt arbetsplatsförlagda lärande, i Frankrike. Simon, Alexander, Tim, Johanna, Tim och Oliwer talade om för oss hur de hade haft på sina praktikplatser. Alla var eniga om att det var jobbigt att göra sig förstådd på arbetsplatserna; de fick ofta gestikulera och använda sig av tecken för att få fram vad de menade. Annars tyckte de att de lärde sig att ta ansvar och lära känna varandra. Nu är de ett bra team tillsammans!

Elever på Restaurang- och livsmedelsprogrammet hade gjort en massa EU-bakelser som de bjöd oss på och efter det fortsatte vi med workshops nummer två. Några såg på film, en del pratade med juniorambassadörerna, vissa lekte med språk och gjorde värderingsövningar kring yttrandefrihet medan undertecknade skrev en artikel till skoltidningen….

Det här är första gången vi uppmärksammar Europadagen på det här sättet, men absolut inte sista. Temadagar över klassgränserna vill vi gärna fortsätta med.

Hannah, Jacob och Jessica med lite hjälp av Josefine, Linn, Olivia /Puss haj!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *