30-åring värd att firas!

Under 2017 fyller Erasmus-programmet 30 år! Oavsett om elever har lärt sig ett nytt språk, haft praktikplatser utomlands eller lärt sig mer om EU så har Erasmus+ betytt mycket för många. Programmet har berikat många människors liv de senaste 30 åren. Inte bara under en period i deras liv, utan ofta som en vändpunkt i livet.

På Vipan har vi många olika Erasmus+-projekt. Så sent som i förra veckan var skolan full av elever och personal från Lettland, Polen, Italien, Turkiet och Tyskland. Martin Marinez berättar att Vi har varit tillsammans i skogen, promenerat genom medeltida städer, klättrat till uråldriga lämningar från järnåldern. Vi har besökt pilgrimskyrkor, museer och monument. Vi har deltagit i ett internationellt seminarium om migrationer, under ledning av Lunds universitet och Malmö universitet, där våra studenter har presenterat sina arbeten inom ämnet migrationer. Det hela skedde i samarbete med Den Globala Skolan. Våra studenter har uppvisat en mycket hög nivå i deras arbeten inför många lärare och forskare från hela Europa. 

Sedan tidigare har elever på Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet haft möjlighet att åka till Poitiers i Frankrike för att göra sin praktik och det kommer några av eleverna även att göra senare i höst. I fredags hade några av dem kontakt med snickarna från Poitiers via Skype. Och de franska eleverna visade stolt upp sina dalahästar och kubbspel som de tillverkat.

Ytterligare ett Erasmus+-projekt startar upp i höst, ett samarbete mellan Bygg- och anläggningsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet: Inspired by Health. Första träffen går av stapeln i Finland och fokus ligger på hälsosam mat. Just nu skrivs det matdagböcker, skapas loggor och görs filmer om Lund och Vipan. I november åker åtta elever och två lärare till Helsingfors.

Är du intresserad av internationella samarbete så finns det alltid möjlighet att börja med att ta kontakt med lärare i Europa via eTwinning, en digital plattform som erbjuder lärare att samarbeta, kommunicera och utveckla projekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *