Erasmus+-projekt i Finland

Vi är fyra elever från Bygg- och anläggningsprogrammet, fyra från Vård- och omsorgsprogrammet och två lärare som har varit i Helsingfors den här veckan. Vi är med i ett Erasmus+-projekt: Inspired by health, tillsammans med elever från Spanien, Österrike och givetvis Finland. När vi är här fokuserar vi på hälsosam mat. Vi har tagit del av föreläsningar om bakteriernas påverkan på vårt mående, gjort fallstudier på olika ungdomars matintag, lagat mat tillsammans, gjort ett studiebesök på Sveaborg och ett på Fazer, badat bastu och lärt oss om Finlands historia, sjungit finska sånger och lärt oss några finska fraser.

Vi har blivit väl omhändertagna av våra finska lärare och elever. Eleverna sover hemma hos sina värdfamiljer och de finska eleverna har tagit emot oss med öppna armar, åtminstone en del av oss. För några av tjejerna var det dock jobbigt att komma till ett okänt hem. Jag kollade flygbiljetter hem andra dagen för det var så stelt och blygt hemma hos min värd, men nu känns det mycket bättre, säger Emma från VO. De finska eleverna hade tagit kontakt med våra elever veckan före vår avresa genom mail eller sms och nu snackar de med varandra via appen WhatsApp.

En del av programmet handlar alltså om vad vi äter för mat, att vi kan må mycket bättre om vi äter mindre processad mat och mer växtbaserad mat. Många av de finska eleverna verkar vara vegetarianer eller veganer och skolan, Alppilan lukio, serverar till exempel bara vegetariska alternativ en gång i veckan. Erik, som också är vegetarin har hängt ihop med en finsk tjej som också är vegetarian under den här veckan och har blivit riktigt bortskämd. Vi kommer snart att få höra mer….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *