Varför skoltidning?

The PeewIT startades med målsättningen att skapa en gemenskap för skolans elever där ingen ska behöva känna sig ensam eller utanför det som händer på Vipan. För det händer massor på vår skola! Och vad passar då bättre än en blogg där vi elever styr över innehållet?

Vi vill att The PeewIT ska kunna läsas av alla oss elever, våra föräldrar, personal på skolan, handledare på våra arbetsplatser och andra som är nyfikna på vad som händer på Vipan.

Våra artiklar handlar framför allt om aktuella händelser på skolan, alltså lokalt förankrade, men även om aktuella händelser i världen. I läroplanen, Gy2011, står det att vi ska kunna orientera oss i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Vi ska träna oss att tänka kritiskt, granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. Vår skola ska också stimulera vår kreativitet, nyfikenhet och självförtroende. Vi ska även få utveckla vår förmåga att ta initiativ och ansvar och att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Givetvis ska skolan också utveckla vår kommunikativa och sociala kompetens. Allt detta får vi göra i arbetet med The PeewIT!

I vissa av våra kurser ingår det dessutom att kunna skriva olika typer av texter, t.ex. insändare, inlägg, artiklar och krönikor. Att andra läser det vi håller på med i skolan är också utmanade eftersom det är ”på riktigt”.

Delar av redaktionen finns under onsdagar mellan kl.10.30 och 12.30 på Café Vipan där alla, oavsett om man är med i redaktionen eller inte, kan komma med idéer och uppslag om vad som ska finnas med i The PeewIT. Sedan träffas delar av skolans personal i IKT-gruppsmöte och diskuterar hur arbetet går och vad personalen kan göra för att stötta oss elever.

Vi skriver alla texter själva och tar nästan alla bilder själva. I de fall vi använder andras bilder så står det klart och tydligt vems bilden är. Eftersom vi skriver om aktuella händelser på vår skola går det inte att plagiera från någon annan källa. När vi t.ex. svarat på insändare har vi varit noggranna med att ange källan.

Motiveringen till varför vårt bidrag borde få pris i Webbstjärnan 2018 tycker vi är lika enkel som självklar: vi elever jobbar med webbtidningen på våra raster och efter skoltid. Vi jobbar utifrån våra förutsättningar och skapar inlägg som vill läsas av våra kompisar, föräldrar och andra nyfikna. Vi är väldigt stolta över vårt bidrag! Givetvis har vi lärt oss massor under resans gång, när vi gjort studiebesök på Sydsvenska Dagbladet och fått tips av deras journalister och webbansvariga, men också när vi har träffats på skolan och diskuterat form och innehåll i våra inlägg. The PeewIT kommer att leva kvar långt efter det att tävlingen är slut!

team-386673_1280

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *